Hoe AMD hier verdreven is

Door TunefulDJ_Mike op dinsdag 18 februari 2014 20:00 - Reacties (1)
Categorie: -, Views: 1.195

Al tijden was ik een vervend gebruiker van AMD hardware. Vele videokaarten en processoren. Van de 2000 series tot aan de 6000 series en de Athlons tot de Phenoms en later de APU.

Mijn eerste oorlog

Linux

Ik heb vol goede moed een SSD gekocht, linux erop geinstalleerd en booten maar. Hij doet het, dat is nieuw (linux heeft hier nooit na first install gewerkt). Echter een probleem, ik zat me scheel te kijken naar 800x600 op een full hd scherm, geen probleem dacht ik. Ik installeer me drivers wel even. Zo gezegt zo gedaan, niet dus. Ik draai een crossfire opstelling van twee 6970's. Dit lijkt wat problematisch, om het kort te houden. Ik heb na 4 dagen de SSD met linux geformateerd en er staat nu een steam library op.

Windows

Onder windows werken AMD drivers nagenoeg als een zonnetje af en toe de kleine problemen maar niks ernstig, tot vandaag...

Naast mijn Desktop bezit ik een 5 jaar oude HP DV6 1320SD laptop uitgerust met een AMD HD Mobilty 4000 chip.

Sinds een paar dagen heb ik vakantie, dus ik besloot om me laptop maar is een opschoon beurtje te geven, afijn Windows 8.1 geinstalleerd. Drivers erop, naar de AMD site. Drivers op halen, daar kom ik tot de conclusie dat er geen drivers zijn voor Windows 8.1. Vreemd dacht ik, ik heb ze toch echt zien staan toen ik me desktop opnieuw installeerde.
Op dat moment heb ik de Windows 8 drivers maar opgehaald, eenmaal op laptop start ik de installatie wat resulteert in een berg foutmeldingen. Dus ik op zoek op het internet waar ik tot mijn schrik tot de conclusie kom dat mijn grafische chip niet meer word ondersteunt, alleen nog maar legacy. Geen probleem dacht ik, ik alle drivers erop gezet, vervolgens start ik een spelletje. Waarna ik tot de conclusie kom dat gamen en legacy drivers niet samengaan. Oké jammer dan gaan we weer terug naar Windows 7.

Echter op dat moment knapte er iets en kwamen er vragen:

Hoe kan het dat AMD zijn hardware na 6 jaar uit support gooit terwijl de grote concurrent nog chips/kaarten ondersteunt uit het AGP tijdperk?
Hoe kunnen AMD drivers onder Windows en Linux zoveel slechter zijn als die van Nvidia?

Geen van deze vragen kon ik beantwoorden, juist op het moment dat ik hieraan zat te denken zette ik mijn HTPC aan, deze bestaand uit een AMD Phenom 9850BE was altijd mijn trouwe processor die alles deed, tot vandaag. Linux (XBMC) starte vrolijk op, en vervolgens kernel panic. Oké kan gebeuren, rebooten dan maar. En weer kernel panic. Oké zal wel een update niet goed gegaan zijn. Ik alles nakijken, waana ik tot de treurige conclusie moet komen dat mijn trouwe 9850BE niet meer is. Een van de cores is kapot.

Binnen 2 maanden tijd, heb ik 2 videokaarten uit me pc getrokken, vervangen voor Nvidia, gevloekt op me laptop en een kapotte processor.

Toen zat ik te denken

Mijn main pc draait al 2 maanden vrolijk rond op een i7 en een 780ti, nog nooit problemen mee gehad. Alle hardware die ik van AMD heb is of kapot of niet meer gesupport of werkt niet lekker meer.

*De 9850BE is niet de eerste processor die kapot is gegaan, 2 andere zijn hem al voor gegaan.

Helaas ben ik het nu zat, geen AMD meer hier in huis. Praktisch alle hardware van AMD is kapot of word niet meer ondersteunt, en nieuwe AMD hardware komt er hier voorlopig niet meer in. De enige twee stukken hardware die nog ondersteunt worden en werken zijn twee 6970's maar vanwege de driver issues met deze hardware worden die niet meer gebruikt.

Mijn main draait nu Linux als een zonnetje, echter wel met een Nvidia kaart, me laptop staat naast me op Windows 7, ik ben nog opzoek naar een nieuwe laptop...

Volgende: Corsair K70 RGB 10-'14 Corsair K70 RGB
Volgende: Even voorstellen 12-'13 Even voorstellen

Reacties


Door Tweakers user RadioKies, vrijdag 10 oktober 2014 11:41

Mijn ervaring met AMD CPU's zijn uitstekend. Graka's geen ervaring mee. Sinds de Ti4200 uit is heb ik nVidia als graka maker. Enige reden waarom ik nu voor een Intel CPU eventueel zou gaan is dat zij met de i5 van AMD de 'most bang for buck' vlag hebben overgenomen, tenzij je naar het 2e hands segment kijkt (Intel is 2e hands erg duur vergeleken met AMD).

Support voor Linux en steeds nieuwere versies van Windows is wel jammerlijk, maar itt nVidia is AMD wel bezig geweest met het hervormen van de graka wereld met o.a. mantle. Van wat ik begrepen heb is dat een aanzet geweest voor Microsoft om wat anders te doen met DirX12 dan ze met voorgaande versies hebben gedaan. Multi monitor support (eye-finity) is ook beter dan nVidia geregeld.

2 maanden is overigens wel erg kort om problemen tegen te komen tenzij een product doa is.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.